Minilaborator de analize medicale portabil?

de: Luminița Nițoiu
22 04. 2010

Pentru ca medicina merge mana in mana cu tehnologia, institutul de cercetare german Fraunhofer IZM a anuntat ca lucreaza la crearea unui cip care poate diagnostica tromboza prin analizarea unei singure picaturi de sange. Deocamdata, laboratoarele miniaturizate de analize medicale sunt inca science fiction, dar nu pentru multa vreme. Cercetatori din opt tari, reuniti in proiectul DVT-Imp, vor sa fabrice un aparat de buzunar care sa permita efectuarea de teste medicale rapide, de pilda inaintea unei calatorii lungi cu avionul. Avantajul major este productia simpla si ieftina: analizorul propriu-zis va fi cip din material plastic.

”Acest exemplu arata foarte clar posibilitatile politronicii (electronica bazata pe polimeri)”, spune Prof. Karlheinz Bock, seful diviziei de sisteme politronice din cadrul IZM. Polimerii semiconductori pot fi dizolvati, iar materialul poate fi pus pe un suport flexibil precum cerneala. Prin urmare, pacientii ingrijorati nu ar trebui decat sa isi faca testul, fara sa mai astepte cateva zile rezultatele de laborator, fiind astfel foarte usoara verificarea riscului trombozei in conditii de calatorie cu avionul, sau pentru pacientii aflati in criza, precum si pentru fumatori, femei insarcinate sau persoane obeze.

Din punct de vedere al structurii, cipul, care va fi de unica folosinta, va consta intr-o placa policarbonata de 3 mm x 22 mm x 70 mm si alte doua componente esentiale: o folie de 150 micrometri grosime, la care este atasata  o retea de fire conductoare si senzori din aur pentru analiza sangelui, si un canal cu o adancime de 120 micrometri, pentru conducerea sangelui catre elementele de analiza.

Zece institute de cercetare europene si firme de inalta tehnologie lucreaza la dezvoltarea unor sisteme de diagnosticare a trombozei, dispozitivele fiind testate la IZM.

Institutul german lucreaza si la realizarea unei bratari care poate masura temperatura corpului, umiditatea pielii si radiatia electromagnetica folosind cipuri din plastic si senzori de grosimea a doar cativa micrometri. Bratara din plastic este echipata cu un ecran electro-luminescent. Din perspectiva tehnica, bratara cu senzori este o combinatie de electronica traditionala si pe baza de polimeri. Elementele de iluminare, senzorii si rezistentele polimerilor sunt conectate intr-un singur sistem cu circuite integrate din silicon.